Ensimmäiset kuukautiseni

Kuva nuoresta tytöstä istumassa sängyllä kirjan kanssa. Kuva kuvastaa niitä monia kysymyksiä nuorilla on ensimmäisistä kuukautisista.

Millaista kuukautisten alkaminen on? Mistä tiedän, milloin kuukautiset saattavat alkaa? Pitäisikö minun tuntea oloni jännittyneeksi? Täältä löydät vastauksia kysymyksiin.

Kuva tytöstä makaamassa selällään, lukemassa lehteä. Kuva kuvastaa, kuinka o.b. vastaa moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin sivuillaan.”Vihdoinkin kuukautiseni alkavat”!

On vaikeaa kuvailla, millaiset ensimmäiset kuukautiset tulevat olemaan. Kuukautiset merkitsevät sinulle jotain uutta ja ennenkokematonta, mutta voit myös tuntea ylpeyttä: sinusta on tullut nainen! Kun kuukautisesi alkavat ensimmäisen kerran, mielessäsi saattaa pyöriä monta sinua askarruttavaa asiaa. Se on aivan normaalia, sillä kuukautisten alkaminen on jokaiselle erityinen hetki. Saatat pohtia esimerkiksi seuraavia asioita: ”Miten totun tähän?” Älä ole huolissasi – se on helpompaa kuin luuletkaan. Pian tuskin huomaat koko asiaa, eivätkä kuukautiset estä sinua nauttimasta elämästä.

”Milloin voin odottaa kuukautisten alkavan?”

Kuukautisten alkamiselle ei ole olemassa yhtä ainutta ”oikeaa ikää”. Useimmilla tytöillä kuukautiset alkavat 12–13 vuoden iässä, mutta joillakin jo 10-vuotiaina tai vasta 15-vuotiaina. Tämä on aivan normaalia. Omien kuukautistesi alkamisikä määräytyy sen perusteella, milloin sukupuolielimesi kehittyvät ja kehosi tuottaa riittävästi sukupuolihormoneja. Kun kehosi on valmis, munasolu kypsyy munasarjoissasi suunnilleen joka neljäs viikko. Klikkaa tästä, jos haluat lukea lisää asiasta.

”Onko olemassa merkkejä, jotka kertovat ensimmäisten kuukautisten alkavan pian?”

Pystyt päättelemään melko hyvin, ovatko kuukautisesi alkamassa pian, jos tunnet niitä edeltävät merkit. Kun sinulla ilmenee valkovuotoa, kuukautiset alkavat yleensä noin vuoden kulutta. Pikkuhousunsuojia voidaan käyttää tältä vuodolta suojautumiseen, mikä auttaa sinua tuntemaan olosi mukavaksi pikkuhousuissasi. Usemmila vartalo saa naisellisia piirteitä.

Kun ensimmäiset kuukautisesi alkavat, saatat huomata alusvaatteissasi hieman ruskehtavaa vuotoa tai muutamia veripisaroita. On myös mahdollista, että vuoto alkaa heti runsaana. Ei kuitenkaan syytä huoleen: kaikki tämä on normaalia. Lue tästä, ovatko tamponit vai terveyssiteet sinulle sopiva vaihtoehto.

Tiesitkö tätä?  

Tytöt tuntevat usein olonsa huonovointiseksi tai olevansa alamaissa kuukautisten aikana tai jo pari päivää ennen niitä. Joillakin esiintyy alavatsakipua, selkäkipua tai mielialan vaihteluita. Joillakin näitä oireita esiintyy runsaasti, joillakin vain vähän. Oireista ei tarvitse huolestua – ne menevät kyllä ohi. On myös niitä onnekkaita, joilla näitä oireita ei esiinny lainkaan! Jos oireet silti vaivaavat, meiltä saat muutamia vinkkejä, joiden avulla ne saattavat lievittyä ihmeen hyvin. Tutustu vinkkeihin klikkaamalla tästä.

Kuukautiset eivät aina ilmaannu säännöllisesti kerran kuussa, varsinkaan alkuvaiheessa. Usein kestää muutama vuosi, ennen kuin hormonitasapaino vakiintuu ja kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi.