Millaisia muutoksia kehossani tapahtuu?

Millaisia muutoksia kehossani tapahtuu?

Muutokset kuuluvat asiaan, joten älä suotta ujostele!

Rinnat, lantio, häpykarvoitus ja finnit... Kehossa tapahtuvat muutokset saavat monet tuntemaan olonsa hämilliseksi. Muista kuitenkin tämä: jokainen meistä käy läpi samat asiat omalla tavallaan – myös pojat. Muutokset, joita huomaat itsessäsi, ovat luonnollisia ja ilmenevät jokaisella tytöllä jossakin vaiheessa nuoruutta. Muutokset alkavat suunnilleen 9 vuoden iässä ja jatkuvat teini-iän ajan. Ne ovat luonnollinen osa aikuiseksi kasvamista, joten on turhaa tuntea olonsa noloksi!
 

Ydinasioita murrosiän muutoksista

Millaisia muutoksia olet jo havainnut kehossasi? Oletko yhtäkkiä venähtänyt pituutta? Onko karvoitus alkanut kasvaa (häpy-, kainalo- ja säärikarvat)? Ovatko rintasi alkaneet kasvaa? Näkyykö alusvaatteissasi joskus merkkejä valkovuodosta? Mistään näistä merkeistä ei tarvitse huolestua – ne kuuluvat murrosikään. Muutokset ovat osa prosessia, jonka aikana muutut tytöstä naiseksi!

Katso animaatio, joka kuvaa kehosi muutoksia murrosiän aikana. Voit myös siirtyä suoraan sinua kiinnostavaan aiheeseen klikkaamalla eri kirjaimia.


 

Olemme kaikki erilaisia

Ja sinä olet ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet. Murrosiän aikana tytöt kehittyvät eri tahtiin. Joillakin tytöillä fyysisiä muutoksia alkaa ilmaantua jo kahdeksan vuoden iässä, toisilla taas muutokset alkavat vasta tytön täytettyä kaksitoista vuotta. Jotkut ystäväsi kehittyvät aikaisemmin tai myöhemmin kuin sinä. Se kuuluu asiaan, joten älä siis huoli – olemme kaikki erilaisia. Ystävistäsi tuntuu varmasti samalta kuin sinusta.

Alla oleva kuva osoittaa summittaisesti, mitä tytöille tapahtuu murrosiässä. Kuten näet, ensimmäiset kuukautiset sijoittuvat suhteellisen myöhäiseen vaiheeseen murrosikää. Ennen kuukautisten alkamista häpykarvat ja rinnat alkavat yleensä kasvaa. Sinulla voi myös ilmetä valkovuotoa, ja koet kasvupyrähdyksen. Noin 17 vuoden iässä olet fyysisesti täysin kehittynyt. Jokainen tyttö kehittyy yksilöllisesti, ja kehon naiselliset piirteet ovat kaikilla erilaisia. Tämä on täysin normaalia. Olet ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet.

Kuva miten keho muuttuu murrosiässä. Jokainen on erilainen, mutta yleensä saat ensimmäisen kauden ennen ikää 13 ja rinnat alkavat kehittyä ennen 12.
 

Totuus rintojen koosta

Jokainen tyttö on erilainen, ja se on hyvä asia! Rintojen koolla ja muodolla ei ole mitään merkitystä niiden toiminnan, esimerkiksi imetyksen kannalta.

Joskus toinen rinta kasvaa murrosiässä nopeammin kuin toinen. Tästä ei tarvitse hermoilla! Useimmiten rintojen kokoerot tasoittuvat jotakuinkin itsestään. Ei ole tosin epätavallista, että rinnat ovat keskenään tuntuvasti erilaiset. Asiasta ei yleensä tarvitse huolestua.