Mitä valkovuoto on?

Kuva kahdesta nuoresta tytöstä sängyllä nauramassa. Kuva kuvastaa murrosiän aiheuttamia monia muutoksia vartalossa, ja kuinka se on täysin normaalia.

Valkovuoto, jota voit huomata alushousuissasi, on normaali ja luonnollinen ilmiö. Se on merkki siitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Lue lisää täältä.

Kuva nuoresta tytöstä istumassa sängyllä kirjan kanssa. Kuva kuvastaa niitä monia kysymyksiä nuorilla on ensimmäisistä kuukautisista.Salaisuus, jota ei tarvitse häpeillä!

Tytöt puhuvat mielellään toisilleen useimmista asioista. Saattaa kuitenkin tuntua nololta ottaa ensimmäisenä puheeksi tiettyjä asioita. Tällaisiin ”salaisuuksiin” voi kuulua esimerkiksi valkovuoto. Valkovuoto on täysin luonnollinen asia, jota ilmenee kaikilla tytöillä ennen kuukautisten alkamista. Se voi kuitenkin pelästyttää, jos ei tiedä, mistä on kyse.

Miltä se näyttää?

Oletko huomannut alushousuissasi vaaleita tahroja? Kyseessä on valkovuoto – kirkasta, vaaleaa nestettä*, joka on peräisin emättimestä. Tästä ei tarvitse huolestua. Kyseessä on täysin luonnollinen ilmiö, jota esiintyy kaikilla tytöillä murrosiässä. Joillakin vuoto on selvästi havaittavissa, toisilla vähemmän. Osalla tytöistä valkovuotoa ilmenee jo yhdeksänvuotiaina, toisilla vasta paljon myöhemmin.

* Jos havaitset, että vuoto muuttuu väriltään normaalista poikkeavaksi (vihertäväksi tai kellertäväksi), hajultaan erilaiseksi tai vuoto alkaa ärsyttää ihoa, varaa aika lääkärille.

Mihin sitä tarvitaan?

Valkovuoto on merkki siitä, että murrosikä on alkanut. Se on kehon tapa kertoa, että sukupuolielimet alkavat olla toimintakykyisiä. Tytöille valkovuodon ilmeneminen on hyödyllinen merkki: se kertoo, että kuukautiset ovat pian alkamassa. Siitä hetkestä, kun havaitset ensimmäisen kerran valkovuotoa, kuluu yleensä noin vuosi kuukautisten alkuun. Sinulla on siis hyvin aikaa valmistautua kaikessa rauhassa.

Näkyykö se?

Valkovuoto voi toisinaan olla runsaampaa, toisinaan vähäisempää. Tämä on myös täysin normaalia, ja vuodon määrä vaihtelee eri tytöillä. Välillä erittyvä vuoto on niin vähäistä, että tuskin edes huomaat sitä. Toisinaan taas vuoto saa alusvaatteet tuntumaan märiltä. Ei syytä huoleen – pystyt pitämään vuodon täysin omana tietonasi käyttämällä pikkuhousunsuojaa. Pikkuhousunsuojia voidaan käyttää kuukautisten välillä ja ovulaation aikana suojaamaan silloin aiheutuvalta valkovuodolta Pikkuhousunsuojat imevät kosteutta ja suojaavat vaatteitasi tahroilta. Voit tuntea olosi varmaksi joka päivä!

Onko valkovuotoa pelkästään murrosikäisillä vai myös aikuisilla naisilla?

Myös aikuisilla naisilla on valkovuotoa. Sitä esiintyy kuukautisten välillä, ja se on välillä runsaampaa, toisinaan vähäisempää. Vuodon runsaus riippuu kuukautiskierron ajankohdasta. Kuukautisen välillä, ovulaation aikoihin (ajankohta, jolloin munasolu irtoaa ja on valmis hedelmöitettäväksi), vuoto on usein tavallista runsaampaa ja läpinäkyvämpää. Lue lisää kuukautiskierrosta täältä.