Kuinka tamponeja käytetään?

Kuva kaksi nuorta tyttöä istuu tietokoneen ääressä.Kuvasta että on tavallista, että on paljon kysymyksiä ja ob® verkkosivuilta löydät tietoa ensimmäisen kuukautiset, murrosikä ja muuta hyödyllistä tietoa
Tamponin asettaminen onnistuu parhaiten rentona ja kaikessa rauhassa. Tamponin käyttö saattaa hermostuttaa sinua ensimmäisellä kerralla, mutta ei syytä huoleen. Kaikki sujuu helposti jo muutaman kerran jälkeen.

Tärkeintä on rentoutua täysin, koska muuten lihakset voivat kouristua ja vaikeuttaa tamponin asettamista. Yksinkertainen vinkki: hengitä syvään muutama kerta ja yritä rauhoittua. Näin olet sopivan rento ennen tamponin asetusta.

Pese kädet ja löydä itsellesi paras asento. Pidä tamponista kiinni molemmin käsin ja repäise suojamuovi auki nuolten mukaisesti. Poista sen jälkeen suojamuovi, suorista naru ja nykäise siitä lujasti. Aseta tamponi paikalleen emättimeen työntämällä sitä hellävaroin niin syvälle kuin pystyt. Jos tunnet vastusta, muuta asetussuuntaa hieman. Kun tamponi on oikealla paikallaan emättimen keskiosassa, et tunne sitä lainkaan. 

Tamponien edut

Tamponeja käytetään kehon sisäpuolella, toisin kuin siteitä. Ajatus voi ensin tuntua oudolta, mutta kun tamponi on asetettu, sitä ei enää tunne. Tamponeilla on oikein käytettyinä monia etuja. Voit liikkua vapaasti ja tehdä kaikkea, mitä teet muinakin päivinä. Voit vapaasti harrastaa esimerkiksi urheilua, koska tamponi pysyy paikallaan kehosi sisällä etkä tunne sitä lainkaan. Voit jopa uida, koska tamponi on suojassa kehosi sisäpuolella eikä joudu kosketuksiin veden kanssa.

Muista vain käyttää imukyvyltään pienintä vuotoosi sopivaa tamponia ja vaihtaa tamponi säännöllisesti.