Hyvän olon vinkit

Kuva nuori nainen mietteliäs.Kuvasta että on tavallista, että on paljon kysymyksiä, jotka liittyvät murrosikä, noin kuukautiset tai tamponit.
Tunnetko olosi yhtäkkiä pahantuuliseksi tai väsyneeksi? Kuulostavatko myös päänsärky, rintojen arkuus tai alavatsakipu tutuilta? Ei syytä huoleen! Miljoonilla tytöillä ja naisilla esiintyy näitä oireita kuukautisten aikana tai muutama päivä ennen niiden alkamista. Annamme sinulle muutamia vinkkejä, joista voit saada apua oireisiin. Näin sinun ei tarvitse luopua mielipuuhistasi edes kuukautisia edeltävinä päivinä!

Tässä ovat parhaat hyvän olon vinkkimme – ne sopivat kuukautispäivien lisäksi myös kaikkiin muihin päiviin.

1. Juo paljon vettä. Jotkin oireista aiheutuvat nesteen kerääntymisestä elimistöön. Toisin kuin saattaisit ajatella, veden juonti vähentää nesteen kerääntymistä elimistöön ja laskee turvotusta. Lisäksi vesi auttaa poistamaan myrkyt kehosta. Keino on ihmeen tehokas ja helppo toteuttaa: vaikka olet liikkeellä, voit kantaa mukanasi pientä vesipulloa.

2. Löydä nestepitoisten hedelmien ja vihannesten auttava voima. Esimerkiksi vesimeloni ja kurkku pitävät huolta nesteytyksestä, ja niillä on positiivinen vaikutus kehoon.

3. Liiku!. Ei ole tarpeen rasittaa kehoa äärirajoille, mutta kevyt liikunta (kuten kävely, pyöräily tai uinti) raittiissa ilmassa tekee ihmeitä! Liikunta voi saada olosi tuntumaan paremmalta, sillä se auttaa venyttämään vatsalihaksia ja lievittämään kuukautiskipuja. 

4. Rentoudu ja tuo hiki pintaan.Aseta kuumavesipullo vatsasi päälle loikoillessasi sohvalla tai tehosta verenkiertoasi menemällä lämpimään suihkuun, kylpyyn tai saunaan. Kuumuus laajentaa verisuonia ja rentouttaa kehoa.

5.  Hemmottele itseäsi ja piristä mielialaasi. Varaa aikaa ystävien tapaamiseen tai suosikkielokuvasi katsomiseen. Nauti maukasta ja terveellistä ruokaa. Esimerkiksi tumma suklaa pitää mielihalut tehokkaasti kurissa ja nostaa serotoniinitasoa. Näin myös mielialasi paranee.

6. Muista nukkua tarpeeksi! Uni on tärkeää monista syistä. Riittävä uni ylläpitää kehon hormoni- ja verensokeritasapainoa ja antaa keholle mahdollisuuden rentoutua. Mene pienille iltapäivänokosille.  


Jos sinulla on niin pahoja kuukautiskipuja, että kotikonstit eivät auta, pyydä apua lääkäriltä.