Kuukautiskierto

Kuva kahdesta naisesta, nuoresta ja vanhemmasta. Kuva kuvastaa o.b. Tamponeiden historiaa ja kuinka o.b. on vaikuttanut kaikenikäisten naisten arkipäivään yli 60-vuoden ajan.

Pian kuukautiset alkavat tuntua sinusta yhtä luonnolliselta asialta kuin hengittäminen. Lue lisää kuukautiset aiheuttavasta kuukautiskierrosta ja siitä, mitä kuukautisten välillä tapahtuu.

Mitä kuukautiskierto tarkoittaa?

Aika kuukautisten eli menstruaation alusta seuraavien kuukautisten alkuun on kestoltaan noin kuukausi. Tästä johtuu nimi ”kuukautiskierto”. (”Menstruaatio”-termi on peräisin latinankielisestä sanasta mensis, joka tarkoittaa myös kuukautta.) Helpottaaksemme päivien laskentaa ja keskustelua lääkärin tai gynekologin kanssa käytämme kuukautisten ensimmäisestä päivästä nimitystä ”1. päivä”. Kuukausittain kehon sisällä tapahtuvista muutoksista kuukautiset ovat usein se ainoa, jonka havaitset. Kehosi uumenissa tapahtuu kuitenkin myös paljon muuta.

Animaatiossa näytetään yksityiskohtaisesti, mitä kuukautiskierron aikana tapahtuu. Voit joko katsoa koko animaation tai siirtyä klikkaamalla suoraan sinua kiinnostavaan aiheeseen.
 

 
Montako päivää kuukautisten välillä tulisi kulua?  

Noin neljän viikon välein jommassakummassa munasarjassa kypsyy yksi munasolu.
Neljä viikkoa on vain likimääräinen arvio – kuukautiskierron pituus on yksilöllinen. Toisinaan kierto voi olla pitempi, toisinaan lyhyempi. Seuraavat kaksi esimerkkiä osoittavat, miten eripituisia kierrot voivat olla: ensimmäinen kierto kestää 28 vuorokautta, mikä on keskimääräinen kierron pituus. Toinen kuukautiskierto kestää 33 vuorokautta. Tämä kierto on selvästi pitempi, mutta silti pituudeltaan normaali. Huomaa, että molempien esimerkkien tiedot hedelmällisistä päivistä ja ovulaation ajankohdista ovat vain arvioita.
 

Kuva kahden kuukautiskierron aikana. Cycle, joka kestää 28 päivää ja on kuukautisvuotoa noin 9 päivää. Cycle B on 33 päivää ja on kuukautisvuotoa 14 päivän jälkeen.

Mitä jos kuukautiseni ovat epäsäännölliset?

Alkuvaiheessa kuukautiset ovat usein epäsäännölliset. Älä suotta hermostu, jos kuukautiset eivät aina ala juuri laskettuna päivänä. Joskus kestää useita vuosia, ennen kuin hormonitasapaino vakiintuu ja kuukautiset muuttuvat säännöllisiksi. Laihduttaminen, stressi, matkat ja muut tekijät voivat myös aiheuttaa vaihtelua kiertoon.

Jos jokin asia huolestuttaa sinua tai haluat lisätietoa, ota yhteyttä lääkäriin, gynekologiin tai kouluterveydenhoitajaan.

Kuukautiset: mitä, miten kauan, miten paljon ja miten runsaasti?

Mitä? Kuukautisten aikana emättimestä valuva vuoto koostuu paljon muustakin kuin pelkästä verestä. Se sisältää myös valkovuotoa ja irronnutta kohdun limakalvoa. Kuukautisvuodon väri vaihtelee paljon punaisesta ruskeaan tai tummanruskeaan.

Miten kauan?Kuukautiset kestävät yleensä kolmesta seitsemään päivään. Myös tämä vaihtelee suuresti. Kun on kyse kuukautisista, ei ole yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa, joka pätee kaikkiin tyttöihin tai naisiin!

Miten paljon? Kuten kaikki muutkin kuukautisiin liittyvät seikat, myös poistuvan veren ja kudosjäänteiden määrä vaihtelee paljon eri naisten välillä. Keskimäärin kuukautisverta erittyy noin 0,65 dl (eli yhteensä puolikas kupillinen). Määrä ei siis ole kovin suuri. 

Mitkä ovat runsaimman vuodon päiviä kuukautiskierrossa?

Tulet huomaamaan, että kuukautisten aikana on päiviä, jolloin vuoto on runsaampaa, ja niitä, jolloin vuoto on niukempaa. Kuukautisten alussa vuoto on yleensä runsaampaa. Noin kaksi kolmasosaa kuukautisvuodosta erittyy ensimmäisten 2–3 päivän aikana. Kuukautisten viimeiset päivät ovat niukan vuodon päiviä, jolloin erittyy noin yksi kolmasosa kuukautisvuodosta. Tässäkin on kuitenkin yksilöllistä vaihtelua. Opit tuntemaan oman kuukautiskiertosi ominaispiirteet. Opit myös pian, minkä kokoisia tamponeja kannattaa käyttää kuukautisten eri vaiheissa.
 

Kuva kuinka kuukautiskierron muutoksia. Normaalisti kuukautiset kuin raskain ensimmäisten kolmen päivän aikana kuuden päivän aikana on melkein mennyt.

Pysyvätkö kuukautiset samanlaisina koko elämän ajan?

Kuukautiset eivät pysy aina samanlaisina vaan saattavat muuttua, kun olet vanhempi. Ajan myötä useimmilla naisilla tapahtuu muutoksia kuukautisten kestossa, vuodon runsaudessa ja kuukautisten etenemisessä. Kuukautiset ovat tavallista epäsäännöllisempiä tytöillä, joiden kuukautiset ovat vasta alkaneet, sekä vaihdevuosi-ikää lähestyvillä naisilla. Ehkäisypillerien tai hormonaalisen ehkäisyn käyttö voi niukentaa vuotoa, ja yleensä se saa kuukautiset myös muuttumaan säännöllisiksi. Monet nuoret äidit ovat sitä mieltä, että kuukautiset muuttuvat runsaammiksi lapsen saannin jälkeen. Tämän vuoksi tarjolla on kooltaan ja imukyvyltään erilaisia tamponeja. Löydät aina juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Lue tästä, mitkä tamponit sopivat tytöille, joiden kuukautiset ovat vasta alkaneet.