Uskomukset

Kuva kahdesta tytöstä lukemassa kirjoja. Kuva kuvastaa kaikkia myyttejä, joita liitetään kuukautisiin.
Kuukautisista väitetään paljon kaikenlaista, mutta kaikki uskomukset eivät pidä paikkaansa. Seuraavassa on joitakin väittämiä, jotka saattavat olla sinulle tuttuja. Kokeile tiedätkö, ovatko väittämät oikein vai väärin..

Jos käytän tamponia mennessäni uimaan altaaseen, vuotoa voi päästä uimaveteen.' Väärin!
Ohivuotoja ei tapahdu, sillä vuoto imeytyy tamponiin emättimen sisäpuolella. Aseta vain puhdas tamponi juuri ennen uintia ja vaihda tamponi heti uinnin jälkeen.

Jos urheilen täysillä, tamponi voi irrota.' Väärin!
Voit harrastaa mitä tahansa liikuntaa, kun käytät tamponia. Tamponi laajenee ja pysyy paikallaan, vaikka juoksisit tai hyppisit pallopeleissä.

Voin urheilla normaalisti kuukautisten aikana.' Oikein!
Kun käytät kuukautisvuotoosi sopivaa tamponia, voit urheilla kuukauden jokaisena päivänä. Tamponi pysyy paikallaan kehosi sisäpuolella eikä vuoda edes liikunnan aikana. Muista vaihtaa tamponi säännöllisesti. Tamponi on vaihdettava, kun se on saavuttanut imukykynsä äärirajat tai ollut paikallaan kahdeksan tunnin ajan. Muista käyttää aina imukyvyltään pienintä vuotoon sopivaa tamponia. Urheilu tekee hyvää myös siitä syystä, että se rentouttaa ja voi auttaa lievittämään kuukautiskipuja.

Alle 12-vuotias tyttö ei voi käyttää tamponeja.' Väärin!
Voit käyttää tamponeja heti, kun kuukautisesi ovat alkaneet. o.b.® ProComfort™ Mini -tamponit on tarkoitettu erityisesti nuorille tytöille. Kapean kärjen, ohuen muodon ja silkinpehmeän SilkTouch™-pinnan ansiosta nämä tamponit ovat erityisen helppoja asettaa ja poistaa. 

Tamponeja voi käyttää, vaikka olisi neitsyt.' Oikein!
Emätinaukon alaosassa sijaitseva immenkalvo on ohutta kudosta, joka osittain peittää emättimen aukon. Se on joustava eikä yleensä aiheuta ongelmia tamponien käytössä. Siksi pienikokoisia tamponeja, kuten o.b.® ProComfort Mini-tamponeja, voi yleensä käyttää vaivatta, vaikka olisi vielä neitsyt.o.b.® ProComfort™ Mini on erityisen helppo asettaa.

Tamponin naru voi kadota, enkä onnistu poistamaan tamponia.' Väärin!
Tamponit on suunniteltu siten, että poistonaru pysyy aina näkyvissä kehon ulkopuolella, eikä se voi hävitä kehon sisään. o.b.®-tamponit on valmistettu tiukimpien laatustandardien mukaisesti ja suunniteltu niin, että naru on lujasti kiinni itse tamponissa. Tuotantoprosessin jokaista vaihetta valvotaan sen varmistamiseksi, että valmistuvat tamponit ovat korkealaatuisia. Voit varmistaa, että naru on tiukasti kiinni tamponissa, vetämällä lujaa narusta juuri ennen tamponin asettamista. Huomaat, miten hyvin narun kiinnitys kestää.

Tamponi voi juuttua kiinni tai kadota sisälleni.' Väärin!
Tamponi asettuu mukavasti omalle paikalleen eikä oikeastaan ole mahdollista, että tamponi päätyisi minnekään muualle. Tamponi ei voi kulkeutua kohtuun. Aukko emättimen ja kohdun välissä on aivan liian pieni, jotta tamponi voisi päästä sen läpi. Tamponi ei voi juuttua. Jos tuntuu siltä, että tamponi ei liiku helposti, kun vedät narusta, tamponi ei välttämättä ole vielä valmis vaihdettavaksi. Saatat myös jännittää lihaksiasi liikaa, joten yritä rentoutua. 

Tamponin voi vahingossa asettaa liian syvälle, enkä löydä sitä.' Väärin!
Tämä ei ole mahdollista kahdesta eri syystä. Ensinnäkin tamponin naru on niin pitkä, että se on näkyvissä senkin jälkeen, kun tamponi on asetettu paikalleen. Toinen ja vieläkin tärkeämpi syy on se, että tamponi ei voi kulkeutua kohtuun. Kohdunsuu on aivan liian pieni.

Ellen voi vaihtaa tamponia ainakin neljän tunnin välein, siitä voi seurata haittoja.' Väärin!
Yhtä tamponia voi käyttää jopa 8 tunnin ajan. Käyttöaika riippuu kuukautisvuodostasi. Yleensä tamponi täytyy vaihtaa 3–6 tunnin välein ensimmäisten päivien aikana, kun vuoto on runsaampaa. Kuukautisten loppua kohti vuoto yleensä vähenee, joten voit käyttää pienempää tamponia ja vaihtaa sen 6–8 tunnin välein. Muista käyttää aina imukyvyltään pienintä vuotoon sopivaa tamponia. Tamponeja voidaan käyttää myös öisin. 

Voin käyttää tamponia yöllä'. Oikein!
Tamponeja voi hyvin käyttää myös öisin. Muista vain vaihtaa tamponi ennen nukkumaanmenoa ja heti aamulla herättyäsi. Käytä aina imukyvyltään pienintä vuotoon sopivaa tamponia.

Tamponia ei saa käyttää kuukautisten jokaisena päivänä, vaan kehon pitää välillä levätä.' Väärin!
Tamponit on suunniteltu toimimaan saumattomasti kehosi kanssa. Tamponien käytölle kuukautisten jokaisena päivänä ei ole mitään estettä. Tärkeintä on käyttää aina imukyvyltään pienintä vuotoon sopivaa tamponia ja vaihtaa tamponi, kun se on saavuttanut imukykynsä äärirajat tai ennen kuin sen asettamisesta on kulunut 8 tuntia.

Voin kokeilla tamponin asettamista jo ennen ensimmäisiä kuukautisiani.' Väärin!
Tamponeja ei tule käyttää ennen ensimmäisiä kuukautisia. Tamponeja voi hyvin käyttää ensimmäisistä kuukautisista lähtien, mutta niiden käyttöä ei voi ”testata” etukäteen. Tamponeja ei pidä käyttää muulloin kuin kuukautisten aikana. Muina aikoina emätin saattaa olla liian kuiva ja asetus voi tuntua epämiellyttävältä. 

Murrosikäisten tyttöjen ei pitäisi käyttää tamponeja, sillä heidän kehonsa ei ole vielä siihen valmis.' Väärin!
Heti kun kuukautisesi ovat alkaneet, kehosi on valmis tamponien käyttöön. Aluksi on parasta kokeilla pienikokoisia tamponeja, kuten o.b.® ProComfort™ Mini -tamponeja. o.b.® ProComfort™ Mini on erityisen helppo asettaa.

Tamponit estävät kuukautisvuodon.' Väärin!
Tamponit eivät estä luonnollista kuukautisvuotoa. Ne imevät nesteen sisäänsä ja ohjaavat sen kohti tamponin ydintä, kunnes tamponi on täysi. Vuoto valuu täyden tamponin lävitse ja ohi.

Minun pitää vaihtaa tamponi jokaisen WC-käynnin yhteydessä.' Väärin!
Tamponia ei tarvitse vaihtaa WC-käynnin yhteydessä. Emätin, virtsaputki ja suolisto ovat erillisiä elimiä, ja jokaisella on oma ulostuloaukkonsa. Riippuu ainoastaan kuukautisvuodon määrästä, miten usein tamponi on vaihdettava. Jos haluat tarkastaa, pitääkö tamponi vaihtaa, vedä kevyesti narusta. Jos tamponi liikkuu helposti, se on täysi ja tulisi vaihtaa. Mikäli tamponi ei liiku, voit jättää sen paikalleen pidemmäksi aikaa ja tarkistaa sen myöhemmin (ellei tamponin asetuksesta ole kulunut yli kahdeksaa tuntia). 

Tamponi on liian pieni voidakseen antaa riittävän suojan.' Väärin!
Tamponit voivat olla pieniä kooltaan, mutta niiden sisältämät kuidut ovat erittäin imukykyisiä. Neste imeytyy tamponin ytimeen ja pysyy siellä aina siihen asti, kunnes on aika vaihtaa tamponi. On tärkeää, että valitset imukyvyltään sinulle sopivan tamponin. Valintaan vaikuttaa se, ovatko kyseessä kuukautisten alku- vai loppupäivät. Muista käyttää aina imukyvyltään pienintä kuukautisvuotoon sopivaa tamponia. Kun vasta totuttelet tamponien käyttöön, kokeile ensin o.b.® ProComfort™ Mini -tamponeja. Ne ovat helpoimpia asettaa. Jos vuoto muuttuu runsaammaksi, kokeile o.b.®ProComfort™ Normal -tamponeja, jotka antavat riittävän suojan käyttömukavuudesta tinkimättä.

Koska olen murrosikäinen, voin käyttää vain pienintä tamponikokoa.' Väärin!
Jos käytät tamponeja ensimmäistä kertaa, kannattaa tietysti aloittaa pienimmän kokoisesta o.b.® ProComfort™ Mini -tamponista, koska se on helpoin asettaa paikalleen ja poistaa. Sopiva koko määräytyy kuitenkin kuukautisvuotosi perusteella. Vuoto on yleensä runsaampaa ensimmäisten kuukautispäivien aikana. Tarvitset siis tamponin, joka pitää olosi kuivana ja suojattuna. Kokeile o.b.® ProComfort™ Normal -tamponeja, jotka antavat riittävän suojan käyttömukavuudesta tinkimättä. On suositeltavaa käyttää aina imukyvyltään pienintä vuotoon sopivaa tamponia. Imukyky on merkitty pakkaukseen pisarasymbolilla.

Kun käytän tamponia, sen ei pitäisi tuntua lainkaan.' Oikein!
Kun tamponi on asetettu oikein, et tunne sitä lainkaan. Jos tunnet tamponin istuutuessasi tai kumartuessasi, se ei ole tarpeeksi syvällä.