Mitä kuukautiset tarkoittavat?

Kuukautiset ovat luonnollinen asia ja naiseksi tulemisen merkki. Kuukautisille on monta eri nimitystä: menstruaatio, se aika kuusta, menkat, mensut...Ne kaikki viittaavat samaan, keholle luontaiseen tapahtumaan. Jos haluat nähdä tarkasti, mitä kehossasi tapahtuu kuukautiskierron aikana, klikkaa tästä.

Kun kehosi on valmis, sukupuolihormonit saavat munasolun kypsymään. Tämä tapahtuu noin neljän viikon välein. Munasolu kypsyy jommassakummassa munasarjassa, irtaantuu sitten munasarjasta (= ovulaatio) ja kulkeutuu yhtä munanjohdinta pitkin kohtuun.

Prosessi kestää noin 3–4 päivää. Kohtu on valmistautunut ottamaan hedelmöittyneen munasolun vastaan: kohdun limakalvo on kasvanut aiempaa paksummaksi. Se sisältää nyt runsaasti rauhasia ja verisuonia, joten se on valmis kehittyvää alkiota varten. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun limakalvon ylemmät kerrokset irtoavat. Tämä tapahtuu noin kaksi viikkoa ovulaation jälkeen. Tuloksena on, että kudos ja veri vuotavat pois. Tätä ilmiötä kutsutaan kuukautisiksi. Kuukautisten aikana veri ja kohdun kudos valuvat ulos kohdusta kohdunkaulan läpi emättimeen.